arrow left image Vissza

Auditból indultak a teljes IT biztonság felé

Egy átfogó informatikai audittal indult az Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal utazása a konszolidált és biztonságos informatika felé, melyben több évtizede az Andrews szakértelme állandó útitárs.

Az ügyfél

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala Óbuda és Békásmegyer több mint 125 ezer lakosának az érdekeit képviseli napi szinten.

Az IT szakmai vezető

Molnár István informatikus több mint 30 éve dolgozik IT területen rendszergazdaként. A villamosmérnöki és műszaki-informatikus végzettségű szakember 25 évvel ezelőtt ismerkedett meg közelebbről az IT biztonsággal, azóta ez a terület rendszergazdai tevékenységét is áthatja.
Dr. Tass Bálint aljegyző-főosztályvezető ….

Szerverek konszolidációja

Az Óbuda-Békásmegyeri polgármesteri hivatalnál 2006-ban végeztek egy átfogó auditot, melynek keretében az informatika területét is átvilágították. A rutin informatikai átvilágítás konkrét és érdekes javaslatokkal ért véget. A fizikai szerverek konszolidációjához akkor a versenyszférában sem mindennapi szerver virtualizáció használatát javasolta az auditot végző cég.

És hogyan került képbe az Andrews? A feladatra kiválasztható vállalatok között voltunk mi is, a hivatal pedig cégünket bízta meg a feladat elvégzésével.

office with programmers

A szerverkonszolidációt a meglévő hardver infrastruktúra felmérésével kezdtük. Szakembereink a fizikai elemek összeírása mellett kiszámolták, hogy mekkora tárhelyre lesz szükség a jövőben. A konszolidáció során a hivatalnál lévő 15-20 szervert összesen 3 fizikai szerverre cseréltük.

A 2006-ban felállított IT infrastruktúrát nem hagytuk elavulni, 6-8 éves ciklusokban a a meglévő fizikai szervereket és megoldásokat folyamatosan frissítettük, amelyben szakértelmükre és segítségünkre mindig támaszkodhattak.

Jelenleg 25-30 virtuális szerver szolgálja ki a hivatal informatikai igényeit. Noha idővel egyre több szerverre volt igény, fizikailag nem kellett bővíteni a rendszert, így sokkal kevesebb pénzt kellett hardverre fordítani. A három fizikai szerver a rendszerek redundanciáját és ezáltal a hivatali folyamatok folytonosságát is biztosítja. Így egyetlen kerületi lakost érintő ügy sem szenved halasztást, például mindenki időben ki tudja fizetni a parkolási bírságokat.

A virtualizációt a WMware-re bíztuk, szakembereink a licenc beszerzésében, a virtuális szerverek megtervezésében és kialakításában segítettek. Hogy teljes legyen az új IT infrastruktúra, a fizikai szerverekhez egy adattárolási megoldást is csatoltunk, a NetApp Storage-ra esett a választás.

Váltságdíj helyett az adatok mentése segített

A hivatalnál a törvényi keretek változásával és az igények növekedésével egy backup megoldásra is szükség volt, mely egy zsarolóvírusnál jó szolgáltatot tett. A 2013. évi L. törvény az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról megerősítette a nemzeti elektronikus adatvagyon, az ezt kezelő információs rendszerek, illetve a létfontosságú információs rendszerek és rendszerelemet biztonságát, kötelező rendszerelemek meglétét írva elő.

A meglévő bizalmi kapcsolatot tovább erősítve szakembereink a Veem backup megoldás integrálásában és bevezetésében segítették a hivatalt a törvény előírásainak megfelelni. A backup megoldás segítségével a hivatalban napi mentéseket készítenek az adatvagyonról, ezzel biztosítva az adatok rendelkezésre állását és sértetlenségét.

A backup megoldásnak gyakorlati hasznát vették két kritikus esetben. Két esetben is előfordult zsarolóvírus támadás, melynek következtében a megfertőzött számítógépen lévő adatokat a vírus titkosította. Egyetlen esetben sem merült fel a váltságdíj megfizetése, hiszen a napi adatmentésből sikerült a titkosított adatokat visszaállítani. Az adatok visszaállítása és a munkaállomás kitakarítása fél napot vett igénybe, így a kieső munkatárs hamar vissza tudott állni dolgozni.

Logelemző megoldásból SOC szolgáltatás

Ugyancsak a törvényi előírások miatt szükség volt a hivatalnál egy logelemző megoldás bevezetésére. Az Andrews szakemberei a LOGalyze naplózó alkalmazást javasolták, 2016-ban. Ugyancsak szakembereink alakították ki a különböző eszközökről érkező riasztások feldolgozásához szükséges üzleti logikát, javaslatokat.

A logelemző megoldás után logikus lépés volt bevezetni a Security Operations Center szolgáltatás bevezetéséhez. Ez azt jelenti, hogy a rendszergazda helyett az IT biztonsági problémákkal szakértőink küzdenek meg nap mint nap. A külsős IT biztonsági csapat szakértelme és tapasztalata védi a polgármesteri hivatal IT infrastruktúráját és a rendszergazda nyugodt álmát egyaránt.

„A közös munka során rengeteg konkrét kérdésre kaptam választ, melynek segítségével a polgármesteri hivatal biztonságtudatosságát tovább tudom építeni. Minden egyes közös feladat egy újabb lépcsőfok a közös szakmai fejlődésünk felé”, fejezte be Molnár István.

Ismerős?

Ha a te cégednél is felütötte már a fejét ez a probléma, mi tudunk segíteni.

 

Ajánlatot kérek

Molnár István, rendszergazda

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala

“Az Andrews szakemberei eléggé rugalmasak és képzettek ahhoz, hogy bármely informatika biztonsági kérdésekben szaktanácsot adjanak, legyen az a napi működéssel kapcsolatos vagy komplexebb, stratégia terület. Nyitottak minden megkeresésre, rögtön ugranak és segítenek megoldást találni. Az évtizedek alatt kialakult bizalmi kapcsolat garantálja, hogy a polgármesteri hivatal IT biztonsági érdekeit úgy képviselik, mintha a sajátjuk lenne.”

Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala logó
blog

Releváns cikkek

Vision-Software logója
Tábor Tamás, IT vezető

Privát felhőn száguld a privát IT biztonság

A Vision-Software cégcsoport saját ügyfeleinek nyújtott, privát felhő alapú vállalatirányítási rendszer mellé az Andrews szakemberei kínálják a méretezhető privát biztonságot, ami megfizethetetlen nyugalmat ad az üzemeltetőnek.
Széchenyi Alapok logója
Péter Árpád, IT vezető

Szenzitív pénzügyi információk biztonságban

Partnerei és saját szenzitív pénzügyi adatainak védelmére vette igénybe a Széchenyi Alapok az Andrews Security Operations Center (SOC) szolgáltatását. A védelem mellett transzparens, biztonsági szempontból kidolgozott folyamatokat, IT biztonsági technikai eszközöket és magasan képzett IT szakemberek tudását is élvezheti a pénzügyi befektető.
Magnet Faktor Zrt. logója
Herman Nándor, Informatikai szakértő

Szakértő IT biztonsági őr vigyáz az IT rendszerekre

A kompetitív faktoring piacra belépő Magnet Faktor Zrt-nél fontos volt már induláskor a vállalati adatvagyon védelme, költséghatékonyan és szakmai kompromisszumok nélkül. Az Andrews saját fejlesztésű ALF tűzfala és a kapcsolódó support szolgáltatás szakértő IT biztonsági őrként védi az adatokat és előzi meg az IT biztonsági incidenseket.
Lexholding Zrt. logója
Kakas Gábor, IT vezető

Tudástranszfer és szakértelem

Transzparensen működő SSC kiszolgáló IT partnere. Szakértelmünk és a tudástranszfer a legfontosabb régi partnerünknél, a Lexholding Zrt-nél, ahol a leányvállalatok IT működését támogató feladatokhoz kerestek transzparensen működő szakmai partnert.
Nilfisk logója
Török Bálint, IT vezető

Nonstop IT biztonság a nonstop működő multinacionális vállalatnak

A gyártási folyamatok és a szellemi tulajdon zárórán túli védelmét bízta az Andrews Security Operations Center szolgáltatására a prémium takarítás szakértője, a dán Nilfisk.
Budapest Főváros III. Kerület Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatala logója
Molnár István, rendszergazda

Auditból indultak a teljes IT biztonság felé

Egy átfogó informatikai audittal indult az Óbuda-Békásmegyeri Polgármesteri Hivatal utazása a konszolidált és biztonságos informatika felé, melyben több évtizede az Andrews szakértelme állandó útitárs.
kapcsolat

Írjon nekünk

Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük email címet adjon meg!
Kérjük telefonszámot adjon meg! Példa: '+36 30 123-4567'
Kérjük töltse ki a mezőt!
Kérjük töltse ki a mezőt!