ETCB

Az ETCB egy bővíthető keretrendszer, mely biztonságos megoldást ad a rendszer adminisztrátorok számára nagyszámú szerver vagy munkaállomás központi menedzsmentjére. A napi rutin adminisztrációs teendők egyszerűen, gyorsan, párhuzamosítva végezhetők el. Az ETCB lehetővé teszi, hogy a biztonsági és a kritikus frissítések kiemelten, az egyéb típusúaktól külön legyenek kezelve. A feladatok automatizálása, ütemezése szintén megoldott. A szoftver és hardver leltár segít az adminisztrált számítógépek változásainak követésében.

Minden csomag alapú Linux és BSD rendszer kezelhető

A jelenleg támogatott rendszerek: Debian, Ubuntu, CentOS, Fedora, RHEL, OpenSUSE, SLED és SLES. Ugyanakkor más, csomag alapú rendszerek könnyen integrálhatók, főleg ha deb vagy rpm csomagformátumot használnak. Az ETCB felkészíthető minden olyan rendszer kezelésére, melyek az alábbi feltételeknek megfelelnek:

  • Az operációs rendszer verziója megállapítható,
  • a telepített csomagok listája és verziószáma lekérdezhető,
  • egy csomag frissíthető egy megadott verziószámra.

Ügynök mentes működés

A menedzselt rendszeren nincs szükség ügynök telepítésére, csak telepített SSH szerver és Perl szükséges az ETCB használatához.

A napi rutin teendők egyszerűen elvégezhetők

Az ETCB rendszer web felületén a legfontosabb menedzsment teendők számára vagy egy külön lap, ahol minden egy helyen, néhány kattintással elérhető. Itt nagyon egyszerűen elvégezhető a gépek frissítése, csomagok telepítése vagy eltávolítása is. A kritikus vagy biztonsági frissítések automatikusan telepíthetők Az ETCB képes különbséget tenni a csomag frissítések különböző típusai között, így lehetőség van a kritikus vagy biztonsági frissítések speciális kezelésre. Például az adminisztrátor beállíthatja, hogy a kritikus frissítések azonnal, automatikusan kerüljenek telepítésre, a többit viszont majd kézzel vagy időzítve indítva végezheti el.

Szoftver és hardver leltár

Az ETCB a menedzselt gépek csomag és hardver adatait tárolja, ezek a tárolt adatok és az azok közti változások a későbbiekben visszakereshetők. Az adminisztrátorok bármely korábbi állapotot, vagy két állapot közti állapotváltozást le tudják kérdezni. Szükség esetén két különböző gép állapotai is összehasonlíthatók.

Csoportok kezelése

A műveletek nem csak különálló számítógépeken végezhetők. A rendszerben lévő gépeket csoportokba lehet rendezni automatikusan, valamely tulajdonságuk alapján (pl. disztribúció), vagy kézzel. Ezeken a csoportokon is elvégezhetők a rendszerben használható műveletek.

Web alapú, könnyen használható felhasználói felület

Az ETCB a könnyű használhatóság érdekében rendelkezik egy teljes funkcionalitású web alapú kezelő felülettel, mely platform független, Windows, MacOS és Linux gépeken is használható. A felület jelenleg hivatalosan a Chrome, Firefox és az Internet Explorer aktuális stabil változatait támogatja.

Parancssoros felhasználói felület

Szükség esetén automatizált lekérdezésekre és egyszerű menedzsment műveletekre használható a parancssoros felület is. Aszinkron működés A menedzsment műveletek végrehajtási sorokba kerülnek, és akkor kerülnek végrehajtásra, ha a távoli gép elérhető és elegendő erőforrást tud a feladatra fordítani. Így kezelhető a munka-állomásoknál gyakran jelentkező kikapcsolásból eredő elérhetetlenség.

Párhuzamos művelet végrehajtás

A gondosan tervezett architektúrából adódóan, mely lehetővé teszi több végrehajtó gép használatát, melyek elosztják maguk között a teendőket, az ETCB képes párhuzamosan végrehajtani az elvégzendő műveleteket akár több ezer menedzselt gépen is.

Rugalmasság és skálázhatóság

Az ETCB egyik alapvető tervezési szempontja volt, hogy a rendszer legyen minden lehetséges szinten párhuzamosítható, vertikálisan skálázható. A rendszer felkészíthető egytől akár több ezer gép kezelésére, kiválóan alkalmazkodik az aktuális elvárásokhoz.

Magas rendelkezésre állás

Az architektúrából adódó további előny, hogy mivel minden szinten több szerver tehető be a rendszerbe, így egy-egy számítógép leállása nem fogja a rendszer leállását okozni. Amíg a rendszer minden moduljának rendelkezésére áll a megfelelő mennyiségű erőforrás, addig a rendszer képes a feladatának elvégzésére.


Projekt megnevezése:
Nagy számosságú, csomag alapú szerver menedzselő és integritás monitoring rendszer fejlesztése.

Projekt azonosítója:
GOP-1.3.-1-11/A-2012-0351

Támogatás összege:
35 786 600,- Mely az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezettek megnevezése:
Andrews IT Engineering Kft.