Virtualizáció

Cégünk 2006 óta foglalkozik virtualizációval. Az évek során számos integrációs projektben és rendszerauditban vettünk részt tanácsadóként, illetve kivitelezőként, melynek köszönhetően jelentős és egyedi tapasztalatot, tudást gyűjtöttünk össze.

Mit takar a virtualizáció fogalma?

Röviden összefoglalva abban az esetben beszélhetünk virtualizációról, amikor egy hardveren több (virtuális) rendszer működik egyszerre, virtuális gépekben futó, önálló operációs rendszerekben.

Miért jó, mire jó a virtualizáció?

A jelenleg elérhető szerver hardverek kapacitása sok esetben meghaladja a hardverre telepített rendszer erőforrásigényét. A kiemelt célrendszerektől eltekintve szinte valamennyi rendszeren marad fel nem használt kapacitás, de még célrendszerek esetén is előfordul, hogy a nagy terhelés csak időszakosan jelentkezik, és a fennmaradó időben az eszköz kapacitása kihasználatlan marad.

A virtualizáció ezeket a szabad kapacitásokat célozza meg. A korábbi “egy rendszer, egy hardver” modell helyett a rendszereket kellően erős hardverre vonja össze, és ennek az eszköznek az erőforrásait osztja el virtuális gépek formájában az egyes rendszerek között, így alkotva optimálisan kihasznált, ebből eredően költséghatékony megoldást.

A virtualizációval járó összevonás egyik járulékos előnye, hogy a virtuális hardver egyfajta szabvány hardverfelületet biztosít az üzemeltetők számára, megkímélve őket a hardver upgrade során felmerülő kompatibilitási, frissítési, illetve kiesési problémáktól.

A virtualizáció járulékos előnyei

 • Csökkenő hardverszám
  • karbantartási költségek csökkenése,
  • csökkenő villamosenergia-fogyasztás,
  • kisebb hűtési igény,
  • kisebb helyigény (csökkenő bérleti költségek).
 • Egységes virtuális hardverfelület
 • Hatékony erőforrás-felhasználás biztosítása
 • Rugalmas skálázhatóság
 • Kisebb humánerőforrás-igény
 • Magasabb rendelkezésre állás

Sok esetben már ezek az előnyök elégségesek a virtuális megoldásra történő váltás gazdasági indoklásához.

A kapcsolódó termékeinkről ezen az oldalon olvashat.

Szolgáltatásaink:

Technikai/kereskedői bemutatók

Igény szerinti technikai, kereskedői vagy vegyes bemutatókat tartunk mind leendő, mind meglévő ügyfeleinknek, illetve mindenki számára, akinek felkeltette érdeklődését a VMware virtualizációs világa. Legnépszerűbb bemutatóink jelenleg: vSphere + SRM (disaster site) demó, VIEW demó.

Igény-, rendszerfelmérés

Részletesen kidolgozott igényfelmérést végzünk annak érdekében, hogy ügyfelünk pontosan arra a megoldásra kapjon ajánlatot, amelyre valóban szüksége van és amit meg szeretne valósítani. A felmérés során feltárjuk a valós lehetőségeket, segítünk megtalálni a legmegfelelőbb megoldást, és annak megfelelően készítjük el ajánlatunkat. Csak a jól tervezett rendszer lehet a megfelelő alap az induláshoz.

Üzembe helyezés

Az igényfelmérés során kialakult képből rendszerterv készül. A terv alapján – pontos időzítésekkel – kezdődik meg az integráció, amely során folyamatosan szem előtt tartjuk a folyamat közben felmerülő és megoldandó igényeket és a precizitást. Törekszünk arra, hogy a rendszer kiépítése a lehető legkevesebb üzemkiesést okozza. Amennyiben az oktatással egybekötött üzembe helyezést választja ügyfelünk, úgy a folyamat végén nem fekete dobozt kap, hanem egy általa megismert és hasznosnak ítélt, átlátható és testre szabott rendszert.

Oktatás, képzések

Cégünk egyedi kidolgozású és kipróbált tematikájú oktatásokat is szervez vSphere, VIEW és storage témákban. Haladó szintű, gyakorlati vSphere oktatást is biztosítunk igény szerint, mely során a hibakeresés és hibakezelés, helyreállítás témákban mélyülhetnek el alaposabban az arra vállalkozók.

Üzemeltetés, karbantartás

Csapatunk a hét minden napján 24 órában áll rendelkezésre. Az általunk üzembe helyezett rendszereket folyamatosan felügyeljük, az általunk előzetesen kipróbált patch-ekkel frissítjük, az esetleges problémákat rövid reagálási idővel, akár azonnali beavatkozással kezeljük.

Minőségbiztosítás

Ügyfeleink számára fenntartott tesztrendszereinken folyamatosan teszteljük a kiadott gyári frissítéseket, elemezzük a teszt során felmerülő változásokat és hibákat, és csak abban az esetben végezzük el a frissítést, ha azt biztonságosnak ítéljük. Támogatásunkkal nem érhetik kellemetlen meglepetések.

Felügyelet, ellenőrzés

A virtuális futtatókörnyezet monitorozása éppen olyan fontos, mint a rajta futó rendszerek felügyelete. Saját fejlesztésű ESX monitorozó kiegészítésünk segítségével olyan rendellenességeket is előre észlelünk, amelyekre még nem jelentek meg gyártói figyelmeztetések és így időben meggátolhatjuk a hiba bekövetkeztét, de gyors beavatkozást tudunk biztosítani egyszerű diszk betelés vagy memóriaszivárgás okozta memóriafogyás esetén is.

Felülvizsgálat

A nem karbantartott, korszerűtlen virtuális környezeteket feltérképezzük, javaslatot teszünk a feltárt problémák javításaira, azok ütemezésére, további felkérésre a környezet rendbetételét is vállaljuk. Azok a virtuális környezetek, amelyeket nem felügyelnek, idővel törvényszerűen ebbe a helyzetbe kerülnek, így javasolt minél előbb az üzemeltetés mellett dönteni. Minél rövidebb ideig volt magára hagyva egy rendszer, annál kisebb feladat az aktualizálása, korszerűvé tétele. Az audit során nagy figyelmet szentelünk a biztonságos kialakítás ellenőrzésére, mind hálózati, mind szoftver oldalon.