Egyéni fejlődés fizikai és pszichológiai modellezése

Az Andrews Kft. és az MFI Zrt. együttműködésében végéhez ért a „Az egyéni fejlődés fizikai és pszichológiai modellezése játék engine-k megalkotásához” című kutatás-fejlesztési projekt. Ennek eredményeként létrejött az egyén fizikai és pszichológiai tényezőit figyelembe vevő rendszer, amely az egyénre gyakorolt hatások alapján modellezi annak képességbeli változásait. A fejlesztésre a GOP-1.1.1-11-2012-0456 azonosítószámú projekt keretében került sor, 143,81 millió forint uniós támogatás segítségével.

A modell, amely elsősorban számítógépes játékokban való felhasználásra szánt programok alapjául szolgálhat, az egyén fizikai és pszichológiai állapotában bekövetkező változásokra adott reakciók megvizsgálását teszi lehetővé.

A kialakított összetett rendszer túlmutat a mai játékokban használt megoldásokon. Az általunk megalkotott modell egyik fő erőssége, hogy az egyén képességeit nem mint különálló tulajdonság, hanem azok egymásra gyakorolt hatásaként összefüggéseiben vizsgálja. A modell részét képezi egy rendkívül részletes, úgynevezett karakterlap, amelyben az egyénre gyakorolt összes hatás, az egyén által használható tárgyak, valamint az egyén pszichológiai értékei is feltüntetésre kerültek. A fejlesztés eredményeként az így megalkotott adatok alapján lehetőség van vizsgálni az egyes változók kihatását az egyén összes tulajdonságára.

A karakterlapba eltárolt tulajdonságokat egy kitalált fantasy világ alapján határoztuk meg, így olyan nem kézzelfogható elemek is belekerültek, mint pl.: mana, lélek. A modell megalkotása során próbáltunk minél inkább a földi fizikai világ arányainak megfelelni, azonban lehetőséget biztosítunk a modell teljes mértékű megváltoztatására, hogy minél több játékra alkalmazható legyen.