Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2015

Idén is megrendezésre került az FSF alapítvány szervezésében a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, melyet az Andrews hagyományaihoz híven most is kiemelten (arany fokozatú támogatóként) támogatott.

konf2015_logo_web

A szervezők elmondása alapján az idei volt a legtöbb résztvevővel megrendezett konferencia, több mint 300-an jelezték részvételüket a regisztráció során és a jelentkezők döntő többsége részt is vett a rendezvényen. Kollégáink idén is előadtak a konferencia keretében, Mátó Péter kollégánk a  “Hogyan legyél DevOps?” címen tartott előadás, az alábbi tematika szerint:

Manapság, a virtualizáció, a konténerek, az agilis fejlesztés korában többre van szükség, mint puszta Linuxos vagy fejlesztői szaktudásra. A kettő ötvözete az igazi kincs. A modern rendszer menedzsment legfőbb paradigmája az automatizálás. A DevOps olyan fejlesztési és rendszer-menedzsment módszertan, eszközkészlet és hozzáállás, ahol a rendszereket a lehető legmagasabb szintű automatizálás mellett fejlesztik, tesztelik, telepítik, működtetik és szüntetik meg. Az előadás megmutatja, hogy milyen területeken kell fejlesztenie magát, milyen eszközök használatát kell megtanulnia annak, aki egy DevOps csapat hasznos és értékes tagja akar lenni. (Az előadás diái itt érhetőek el.)

Másik előadónk Zámbó Marcell volt, aki a “Konténerek az IT biztonság szemszögéből” címmel tartott előadást az alábbi tematikával:

Konténereket használni jó és könnyű dolog, de mielőtt rábízzuk a rendszerünket nem árt tisztában lenni működésükkel, képességeikkel, beleértve gyengeségeiket is. A virtualizációs technológiák rövid összefoglalása után benézünk a Linux alapú konténerek motorházába és megnézzük, hogy biztonsági szempontból mire kell figyelmet fordítani és hogyan lehet “felturbózni” konténereinket.

A fenti előadást  a “HWSW free!” meetup keretében 10-15 percben egyszer már előadta kollégánk, az FSF konferencián 45 percben, bővített formában került ismét előadásra. (A meetup előadás diái itt tölthetők leAz FSF konferencia diái pedig itt.)

Az előadásokról az FSF alapítvány megbízásából videó felvétel is készült, melynek vágása folyamatban van, hamarosan elérhető lesz a youtube-on.

A konferencia résztvevői által leadott szavazatok alapján Mátó Péter kollégánk a 3., míg Zámbó Marcell kollégánk az 1. helyezést érte el a “Legjobb előadó” szavazáson.